Universitat Rovira i Virgili

Les escales de mesura i avaluació del dolor infantil en una nova aplicació informàtica

L'àrea dedicada a l'estudi i tractament del dolor infantil està d'enhorabona. Ahir es publicava una nota de premsa en diversos mitjans de comunicació sobre el disseny d'una aplicació informàtica que es deia "mesura el dolor del nens", per part de l'equip del servei d'anestesiologia i reanimació de l'Hospital Niño Jesús de Madrid. Tot el que contribueixi a reduir el dolor infantil mereix el nostre recolzament, i els companys que l'han desenvolupat el tenen. Les nostres felicitacions, doncs, per una nova fita aconseguida!  Potser, més que mesurar el dolor, el que fa és ajudar a mesurar el malestar, tot i que per les informacions publicades és difícil destriar el què diuen els desenvolupadors i el què és opinió del periodista.

Sigui com sigui, potser ara queda el pas més difícil, com és el d'haver de fer les proves d'usabilitat amb els pacients, i esbrinar la validesa i la fiabilitat de la informació que aporta, també de la sensibilitat als tractaments. Sobretot si del què es tracta és -com pensem- que aquesta aplicació pugui ser una eina utilitzada per tots els clínics i investigadors que la necessitin. Caldrà estar atents a aquestes informacions per saber si és una eina que podem utilitzar o recomanar o, com ara, encara és massa aviat per a fer-ho.

No obstant, hi ha alguna afirmació en alguna de les notes de premsa que s'han publicat que entenem cal matisar. No és cert com es diu a El País a "Una aplicación informática para medir el dolor en niños" (15/07/2016) que "si els nens juguen és que no tenen dolor". Els nens -com els adults- poden seguir fent activitats (jugar, per exemple) malgrat tenir dolor. Des de la Càtedra de dolor infantil URV-Fundación Grünenthal volem fer aquest aclariment, doncs no es pot deixar creient a mares i pares que si veuen al seu fill/a jugant o fent alguna activitat i a la vegada queixant-se de dolor, és que està mentint (buscant guanys secundaris) o que el dolor del que informa és poc important. En absolut!  O és que els adults no seguim amb les nostres activitats malgrat tenir dolor, en ocasions, fins i tot, amb molt de dolor? Doncs amb els nens passa el mateix.

Menystenir el dolor dels més petits és molt habitual en el nostre entorn, i es basa en mites erronis -com que els nens no experimenten dolor- i que caldria tenir ja superats abastament (potser cal no oblidar que per culpa d'aquests mites, fins a meitat dels 80 es feien intervencions quirúrgiques als més petits de dos anys sense cap anestesia).

No permetem que els més petits pateixin dolor innecessàriament. Davant un nen/a que es queixa de dolor cal prendre les accions necessàries per ajudar-lo. Si no sap què fer o com, demani ajuda als professionals, segur que podran ajudar.  

Compartir

  • Twitter
  • Google+
  • Facebook
  • Linkedin

Pujar

Imatge: Europa Press 14/07/2016